به گزارش مشرق، 241 خلبان رزمی نیروهای مسلح ترکیه در پی کودتای نافرجام 25 تیرماه گذشته از نیروی هوایی ترکیه اخراج شده اند که شمار قابل توجهی از این افراد را خلبانان اف 16 ها تشکیل می دهند.
گرچه ستاد فرماندهی ارتش ترکیه به دنبال کودتای نافرجام 25 تیرماه گذشته و اخراج نزدیک به 9 هزار تن از پرسنل نظامی، اعلام کرده است فقط حدود 1.5 درصد از نیروهای مسلح پاکسازی شده، ولی این پاکسازی در رده های بالا و حساس رقم های قابل توجهی را تشکیل می دهد.
براساس داده های ستاد فرماندهی ارتش ترکیه 149 تن از مجموع 358 ژنرال و دریاسالار ارتش این کشور بعد از کودتای نافرجام پاکسازی شدند.
روزنامه ینی شفق نزدیک به دولت آنکارا روز جمعه گزارش داده است که دولت برای جبران کسری جدی خلبان، در نظر دارد آن دسته از خلبانان متعهدی که در گذشته با اتهامات گوناگون عوامل گولن در درون ارتش، به نوعی از نیروهای مسلح اخراج شده اند، با اعاده اعتبار، آنها را به خدمت فراخواند.
به نوشته این روزنامه در طول پنج و شش سال اخیر بیش از 500 تن از خلبانان نیروی هوایی ترکیه به نوعی یا اخراج شده و یا با تنگ شدن عرصه خدمت برای آنها در نیروی هوایی با سیاست های موذیانه عوامل گولن، راه استعفا را پیش گرفته و در بخش خصوصی و به شرکت های هواپیمایی جذب شده اند.
گفته می شود شماری از این خلبانان نیز با گزارش های جعلی پزشکی که در حق آنها آماده شده وادعا شده بود که ازنظر پزشکی قابلیت پرواز با جنگنده های پیشرفته را ندارند، زمینه دور سازی خلبانان رزمی از نیروی هوایی ترکیه فراهم آمده بود.
نورالدین جانیکلی معاون نخست وزیر ترکیه مدعی شده است جماعت گولن برای جلوگیری از ورود خلبانانی که در خارج از نهله فکری وساختار عقیدتی خود ارزیابی می کرد، از طریق مراکز پزشکی تحت کنترل خود، گزارش های پزشکی منفی در مورد کارکرد این خلبانان تهیه می کرد.
بعد ازکودتای نافرجام 149 ژنرال و دریاسالار ارتش ترکیه اخراج شدند که بیش از 41 درصد کل ژنرالها و دریاسالارهای ارتش ترکیه(358 نفر ) را تشکیل می دهند.
گفته می شود اکثر ژنرال های شرکت کننده در کودتای 25 تیرماه افرادی بودند که در سه سال اخیر رتبه گرفته اند و 18 تن از 26 ژنرالی که در نشست شورای عالی نظامی در سال گذشته میلادی (2015) به این مقام رسیده اند در کودتای اخیر دست داشتند که زندانی شده اند.
«احمد زکایی اوچ اوک» دادستان بازنشسته ارتش ترکیه در یک برنامه زنده تلویزینی گفته است: 50 درصد کادر فعلی ارتش ترکیه و فرماندهان عالیرتبه ارتش از عناصر جماعت نور هستند و در 30 سال گذشته وارد دانشگاه های جنگ و مدارس گروهبانی شده اند و اکنون به طوری که درجریان کودتا شاهد آن بودیم اکثر آنان در مقام های ژنرالی و یا به عنوان سرآجودان رئیس جمهوری و فرماندهان مراکز نظامی مشغول وظیفه بودند.
اوچ اوک معتقد است که جماعت نور سال ها و در دوران اقتدار حزب حاکم بارها سئوالات ورودی دانشگاه ها و استخدام دولتی و نظامی را از طریق نفوذی های خود سرقت کرده و در اختیار طرفداران خود قرار داده و به این شکل اکثر قبول شدگان در این امتحانات را هواداران جماعت نور تشکیل می دادند.
به گفته اوک، در هشت سال اول دولت های حزب حاکم عدالت و توسعه، همکاری نزدیک میان فتح الله گولن و دولت رجب طیب اردوغان زمینه های قدرت گرفتن این جماعت در نهادهای حکومتی و پاکسازی نظامیان مخالف جماعت نور و تضعیف نظامیان لائیک را فراهم آورد و اکنون با بروز اختلاف بین اردوغان و گولن، نوک حمله متوجه حزب حاکم و شخص اردوغان شده است.
حزب مخالف جمهوریخواه خلق که شدیدا طرفدار حفظ اصول نظام لائیک در ترکیه است، نیز دولت آنکارا و حزب حاکم را عامل بروز وضع فعلی و نفوذ گسترده به گفته این حزب اسلامگرایان به دستگاههای دولتی معرفی کرده و با حمایت از پاکسازی های اخیر، خواهان قرار گرفتن معیارهای لیاقت، تخصص، وطن دوستی افراد بدون توجه به باورها و اعتقادات دینی آنها اعم از سنی و علوی شده است.